Malé účasti v krajských volbách se nedivím. Stávající krajský establishment zklamal, alternativa těžších politických vah na centrální úrovni však selhala také, takže voliči pravice k volbám raději vůbec nešli. Část z nich se vrátila zpět k lidovcům, jiní házeli do uren neplatné protestní hlasy. A všichni společně přemýšleli, k čemu nám ty kraje vlastně jsou.

Asi se přestěhuji do Liberce. Hory mám rád, navíc tam krajskou vládu pravděpodobně vytvoří Starostové společně se Změnou pro Liberecký kraj a Stranou zelených a do opozice odsunou kmotry z ODS, ČSSD i komunisty. Prý někteří již odjeli do zahraničí, bojí se totiž zatčení.

Jinde však regionální uskupení nevytvořily dostatečně atraktivní nabídku, která by reálně ohrozila velké partaje, takže to většinou vypadá na oranžovo-rudé koalice. Sociální demokracie však zdaleka není v tak dobrém postavení jako minule, část jejích voličů to totiž ze zoufalství hodila komunistům, takže to vypadá, že KSČM bude v řadě krajů plnohodnotným koaličním partnerem.

Když o tom tak přemýšlím, tak by asi bylo nejlepší, aby měli komunisté v krajích co největší podíl na moci, nejlépe i hejtmany, aby na ně bylo více vidět. Rizika nejsou zase až tak velká, protože kraje stejně nemají moc pravomocí, v podstatě totiž provádí jen běžnou údržbu, a krást evropské peníze již nepůjde v takovém rozsahu jako dříve. Jedině tak mohou do parlamentních voleb ztratit punc protestní strany.

Senátní volby ukázaly, že výrazné osobnosti mají stále šanci bez ohledu na problémy svých stran. Dokladem toho je úspěch Jaroslava Kubery, který kandidoval za v křečích se zmítající ODS nebo Elišky Wagnerové v barvách stále se hledající Strany zelených. Největším překvapením ale je, že v Praze 8 postoupil vůbec poprvé do druhého kola komunista, konkrétně Jiří Dolejš, který byl v testu MF Dnes ochoten za peníze změnit zákon. Vypadá to, že korupce není to nejdůležitější společenské téma, že i na Pražany doléhají škrty a zvyšování daní.

Sociální demokraté dostali ještě šanci, pokud ji nevyužijí, tak se také příště mohou ocitnout v pozici juniorního koaličního partnera komunistů. Pravice je na tom hůř, ODS a TOP09 utrpěly historickou porážku a pokud to nemá dopadnout ještě hůře, tak je nutné provést radikální změny, protože slovenský scénář je velmi reálný. Jestli se rychle neproberou, tak se své šance chopí populisté - ve Zlíně již teď kráčí k úspěchu Tomio Okamura a může být i hůř.

Zajímavé bude, kdo zaplní střed politického spektra. Zdá se, že definitivně zpět jsou lidovci. Liberální prostor ale zůstává prázdný. Buď tady vznikne zase nějaká nová strana, nebo jej zaplní Strana zelených, to se brzy ukáže. Šance je zde obrovská, odhaduji, že až 15 procent. Jsou to lidé, kteří volí s odporem sociální demokraty, zklamaní voliči VV i TOP09 a očekávají vlastně jen elementární slušnost, schopnost kompetentně spravovat stát bez přílišného zadlužování a nepopulistickou, ale citlivou sociální politiku.

Čekají nás prezidentské volby. I přes neúspěch SPOZ posílil Miloš Zeman a nic neztratil Jan Fischer. Marně dumám nad tím, kdo by je ještě mohl ohrozit. Rébusem zůstává to, zda se nebudou zároveň konat i volby parlamentní. Uvidíme po kongresu ODS.